Baza podatka o gradskoj imovini Niša “kreirana”, ali nedostupna

0
62
Foto: Olivera Sašek Radulović

Samo dan nakon što je udruženje građana Pravo na pravo (PnP) javno upozorilo da mu niška Gradska uprava duže od dva meseca uskraćuje podatke o gradskim lokalima, pojedini mediji objavili su saopštenje niške Kancelarije za ekonomski razvoj i projekte (KLERP) da je “kreirana jedinstvena baza podataka o imovini grada Niša”. Ova “baza podataka” se, međutim, ne može pronaći ni na veb- sajtu KLERP-a, a ni grada Niša.

U tekstu koji je usledio nakon javnog upozorenja PnP, a koji je objavljen u petak 11. septembra, navedeno je da je “kreirana jedinstvena baza podataka o imovini grada Niša sa aplikacijama za sve aspekte i procese upravljanja imovinom”. U njemu se dodaje da je “kreiran i veb portal koji sadrži kartogarafski prikaz javne imovine sa svim korisnim i značajnim podacima koji se dobijaju jednostavnim klikom na nepokrenost na mapi, a brojnim alatima i funkcionalnostima omogućeno je kreiranje upita, sprovođenje analiza i generisanje grafičkih i drugih izveštaja”. Nije, međutim, navedeno gde i kako se ovakvoj elektronskoj bazi može pristupiti, a veb- sajt nije dostupan.

Tekst je zasnovan na saopštenju KLERP-a, objavljenom na veb- sajtu te kancelarije 8. septembra, a u kojem takođe nema konkretnih podataka o pristupu “kreiranoj bazi podataka”, niti eventualnog objašnjenja kada će pristup i korišćenje biti moguće. Saopštenje je praćeno nedovoljno vidljivom i jasnom ilustracijom “evidencije nepokretnosti u svojini Grada Niša” i “kartografskog prikaza javne imovine”, u koje se ne može ući, niti obaviti pretraga.

U KLERP-u su za Infolokal pojasnili da je ovakva elektronska baza “kreirana”, ali da će njena promocija biti organizovana za dve sedmice. Tada će građanima, investitorima, zaposlenima u javnim i drugim institucijama i zainteresovanoj javnosti biti dostupan i link koji će omogućiti korišćenje baze, kazali su oni.

Ul. Obilićev venac
Foto ; Olivera Sašek Radulović

Prema prošlogodišnjim medijskim najavama, građani Niša će u toj bazi, a kroz uvođenje Geografskog informacionog Sistema (GIS), moći da pronađu delimične podatke o gradskoj imovini, odnosno samo “adrese, površine i procenjene knjigovodstvene vrednosti objekata ili građevinskog zemljišta u svojini grada”. Tada je rečeno da će uvođenje GIS-a, sa bazom podataka o lokalnoj imovini u Nišu i u Ćupriji koštati ukupno 220.000 evra, od kojih će 85 odsto pokriti Evropska unija preko preko programa Exchange 5, a 15 odsto Niš i Ćuprija.

Udruženje građana PnP, inače, od početka jula ove godine, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od gradskog Sekretarijata za imovinsko- pravne poslove bezuspešno traži podatke o ukupnom broju gradskih lokala, odnosno poslovnog prostora, kao i njihovim adresama, kvadraturi, tržišnoj vrednosti, fizičkom stanju, komunalnim i drugim dugovanjima, identitetu eventualnih zakupaca, iznosu zakupnina i sudskim sporovima za naplatu duga zakupaca, kao i eventualnim postupcima restitucije.

Nadležni sekretarijat je odbio da dostavi takve informacije, uz tvrdnju da su zahtevi PnP “preobimni”, a u jednom slučaju je podnosioca zahteva uputio na Agenciju za restituciju.

Udruženje PnP je 5. avgusta ove godine deo takvih podataka zatražilo i od KLERP-a, ali je dobilo odgovor da oni “nisu u nadležnosti” te kancelarije, već “u delokrugu rada” nadležnog Sekretarijata Gradske uprave, koji ih “ima”.

Ni Sekretarijat ni KLERP u svojim odbijajućim odgovorima nisu obavestili PnP da se “kreira” ili da je već “kreirana” elektronska baza podataka o gradskoj imovini, koja će sadržati deo podataka koje je ovo udruženje tražilo.

Udruženje PnP zahteva ovakve podatke o lokalima, odnosno poslovnom prostoru u svojini Grada u okviru projekta “Lokalni lokali- Grad Niš”.

Ovo udruženje će u okviru projekata zagovarati i profitabilnije korišćenje gradskih lokala, kroz njihov zakup i prodaju nakon budžetskih ulaganja u renoviranje, pošto je evidentno da su oni često zapušteni i prazni.

Projekat “Lokalni lokali- Grad Niš” podržava Fondacija za otvoreno društvo.

Tekst, dan posle

Tekstovi u kojima PnP upozorava na uskraćivanje podataka o ovom, važnom segmentu gradske imovine u Nišu objavljeni su u petak 11. septembra na sajtu Infolokal, sajtu dnevnog lista Danas i portalu Medijska kutija.

Dan kasnije, 12. septembra, na sajtu Kamatica, objavljen je tekst pod naslovom “Lakše do informacija o nepokretnostima: Napravljena jedinstvena baza podataka o imovini Niša”, zasnovan na saopštenju KLERP-a izdatom nekoliko dana ranije, koji prenosimo u celosti:

“Projektom Efikasno i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje Geografskog informacionog sistema kreirana je jedinstvena baza podataka o imovini grada Niša sa aplikacijama za sve aspekte i procese upravljanja imovinom

Podaci o nepokretnostima unose se i ažuriraju, pretražuju i eksportuju, a pregled lokacije svake nepokretnosti omogućen je grafičkim prikazom na mapi. Za svaku nepokretnost može se generisati NEP JS obrazac, a za pregled zbirnih podataka o svim nepokretnostima javne imovine omogućeno je generisanje ZOS JS obrasca.

Kreiran je i veb portal koji sadrži kartogarfski prikaz javne imovine sa svim korisnim i značajnim podacima koji se dobijaju jednostavnim klikom na nepokrtenost na mapi, a brojnim alatima i funkcionalnostima omogućeno je kreiranje upita, sprovođenje analiza i generisanje grafičkih i drugih izveštaja. Na ovaj način dobijaju se relevantne informacije bez direktnih upita i poseta lokacijama. Aplikacija Javna imovina Grada Niša namenjena je investitorima, građanima, zaposlenima u javnim i drugim institucijama i zainteresovanoj javnosti.

– U cilju stvaranja integrisanog modela efikasnog upravljanja imovinom, kroz nekoliko aplikacija, izvršena je implementacija Geografskog informacionog sistema. Kako efikasno upravljanje imovinom podrazumeva i integraciju baze podataka (registra nepokretnosti) sa GIS-om, takođe kroz nekoliko aplikacija, implementiran je GIS – navodi se na sajtu Kancelarije za ekonomski razvoj i projekte u Nišu.

U narednom periodu očekuje se dalje unapređivanje GIS-a grada ostalim slojevima podataka iz oblasti obrazovanja, turizma, komunalne infrastrukture, greenfield i brownfield lokacijama i drugim bitnim podacima o Nišu.

Projekat Efiksano i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje GIS-a realizuje se u okviru Programa Exchange5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština kao implementacionim partnerom.

Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU)”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here