Čija je briga poslovni prostor u Pantelejskoj br. 33?

0
1092
Foto: Dragana Kovačević

Projekat Lokalni lokali – Grad Niš, koji udruženje Pravo na pravo (PnP) realizuje od jula 2020. godine, pokrenuo je niz pitanja vezanih za održavanje poslovnih prostora koji su u javnoj svojini. Redakciji Infolokala javila se Dragana Kovačević iz Pantelejske ulice broj 33/3 koja već dve godine bezuspešno pokušava da reši problem ruiniranog lokala u neposrednoj blizini njene kuće.

Ovaj lokal od dve stotine kvadratnih metara, od čega stotinu u podrumu i još toliko u prizemlju, po saznanjima Dragane Kovačević je trenutno u vlasništvu Grada, jer je navodno konfiskovan nekom Grku još u Prvom svetskom ratu.

Pun je smeća i trenutno su u njemu skitnice, narkomani i pijanci. I pored napisane peticije i predstavke Policijskoj upravi, niko ništa ne preduzima. Samo prošle godine je bilo tri požara, a neprijatan miris koji se širi od vrata ne mogu ni da dočaram-  kaže Dragana Kovačević.

Ne retko intereveniše i policija, jer se beskućnici obračunavaju međusobno

Unutrašnjost lokala nije moguće fotografisati, jer beskućnici koji se tu okupljaju „nasrnu na svakog ko uđe“.

Ova Nišlijka je na problem napuštenog lokala prvi put ukazala 2018. godine, kada je u opštini Pantelej podnela prijavu. Po ovoj prijavi je, nekoliko meseci kasnije, katancima zatvoren lokal.

Naravno, to je posle par dana obijeno i od tada svaki put kad neko prijavi, izađu, naprave zapisnik i ostave tako- ogorčena je Kovačević.

Kada je prvi put prijavila probleme sa ovim poslovnim prostorom, dobila je šturu informaciju da se lokal nalazi u postupku pred Agencijom za restituciju, jer su se navodno javili naslednici Grka kome je imovina oduzeta još u prošlom veku.

-Tada su se u GO Pantelej ogradili da lokal više nije u njihovoj nadležnosti i bukvalno „oprali ruke“ – kazala je za Infolokal.

Foto: Dragana Kovačević

Udruženje PnP će po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražiti od nadležnog Sekretarijata i Agencije za restituciju informacije o ovom poslovnom prostoru i o dobijenim informacijama obavestiti javnost. PnP poziva građane koji imaju iste, ili slične probleme sa napuštenim poslovnim prostorima u komšiluku da se jave redakciji Infolokala.

Projekat „Lokalni lokali – Grad Niš“ realizuje se uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here