Javna svojina: Poslovni prostori na Trgu Pavla Stojkovića 14a (VIDEO)

0
2605
Trg Pavla Stojkovića 14a

Na jednom od najlepših centralnih trgova u Nišu, Pavla Stojkovića, koji se nastavlja na pešačku zonu i Obrenovićevu ulicu, nalaze se dva lokala pod istim brojem, 14a.

Za prvi, površine 30,64 kvadratna metra u toku je postupak pred Agencijom za restituciju, a zaključno sa 19. aprilom 2019. godine, dug za struju za ovaj lokal iznosio je 1180, 49 dinara. Prazan je od 16. januara 2015. godine, kada je Gradu vraćen od zakupca, političke stranke “Zeleni Srbije“. Lokal je prljav i zapušten,  ali nije u lošem stanju, a u njegovom sastavu je i potkrovlje do koga vode drvene stepenice koje su u lošem stanju.

Drugi lokal, površine 12,12 metara kvadratnih nema dugovanja za struju i takođe je u postupku pred Agencijom za restituciju. Vraćen je Gradu 16. januara 2020. godine od strane zakupca, Udruženja “Oko sokolovo”. Ovaj poslovni prostor je u lošem stanju, verovatno usled vlage, podignut je drveni pod, tako da ulazna vrata nije moguće otvoriti.

Oba lokala u ekstra zoni ponuđena su na licitaciji održanoj  28. avgusta, po početnim  cenama  od 1293,41 dinar, dnosno 2155,68 dinara po kvadratnom metru, ali prijava po ovom oglasu za njih nije bilo.

Udruženje građana Pravo na pravo(PnP) je po Zakonu o slobodnom pristupu infomacijama od javnog značaja kroz sedam zahteva, počev od jula 2020. tražilo podatke o svim lokalima u gradskom vlasništu, pa i ovima. Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove Grada Niša, odnosno Gradska uprava, odbili su dostavu podataka, osim po poslednjem zahtevu koji je upućen 14. septembra. U tom zahtevu tražene su i dobijene bazične informacije o ovim lokalima.

Dozvola za snimanje dobijena je po drugom upućenom zahtevu od 24. avgusta, a stigla je na adresu udruženja 18. septembra 2020. godine, skoro mesec dana kasnije.

Žalbe zbog nepustupanja po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama o javnog značaja upućene su povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ovo je sedmi od deset filmova koji će do kraja novembra biti dostupni javnosti u okviru projekta „Lokalni lokali – Grad Niš“. Projekat realizuje Udruženje građana Pravo na pravo, a finansira Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

PnP će okviru projekta zagovarati i profitabilnije korišćenje gradskih lokala, kroz njihov zakup i prodaju nakon budžetskih ulaganja u renoviranje, pošto je evidentno da su često zapušteni i prazni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here