24 C
Niš
petak, 05.06.2020.

Koraksić: Boško Obradović navodi na Vučićevu vodenicu

List Danas - subota / nedelja, 9 - 10. maj 2020, broj 8258-8259, godina XXIII

Posle incidenta na stepeništu ispred Narodne skupštine, privedeno je 15 članova Srpskog pokreta Dveri, a taj kao i ranije incidente koje je predvodio lider ove stranke Boško Obradović, komentarišu sagovornici Danasa.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta i članica Građanskog otpora, koji je organizovao protest ispred Predsedništva u četvrtak uveče, upitana da prokomentariše „akcije“ predsednika Dveri, kaže da smatra da su one vrlo pogrešne.

– Umesto da se formira neko jedinstvo opozicije, Boško Obradović očigledno solira u svim svojim aktivnostima. On zapravo razbija ono što bi trebalo da bude cilj, a to je pravljenje jedinstvene opozicije, sa jedinstvenim idejama i jasnim ciljevima kako napraviti aktivan bojkot i na osnovu toga uspeti u tome da se probude građani koji jesu opozicioni birači. To je veliki problem. Mislim da su ova iskakanja pojedinaca, u ovom slučaju Boška Obradovića, nešto što ukazuje na nepostojanje zajedništva u političkom delovanju na opozicionoj sceni. Ne mislim pritom na ideološko odavno da se uradi, ali je možda sada trenutak. Postoji veliki razlog, jer je ovo što radi Obradović potpuno blesavo – naglašava Koraksić.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže da je atmosfera u društvu jako napeta što je, kako ocenjuje, potpuno opravdano s obzirom da se zemlja nalazi na ivici diktature. On upozorava da smo prema izveštaju Fridom hausa prešli tu ivicu, te da Srbija više nije demokratija. Srbija je država u kojoj jedan čovek i njegova partijska kriminalna elita vladaju svim našim životima. Ono što se dešavalo ispred Predsedništva je jedan manji protest u odnosu na to koliko je nezadovoljstvo građana. Inicijativa NDB je pozvala ljude da sa balkona i terasa protestuju protiv diktature, da se ne ćuti, da se iznese stav da ćemo se boriti za demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju. Nadam se da neće dolaziti do incidenata. Mi nikada nismo pozivali na nasilje. Uvek smo zahtevali nenasilan otpor – ističe Lazović. On dodaje da na protestu ispred Predsedništva u četvrtak nije došlo do incidenata, ali podseća da je na istom mestu, ne tako davno, isto to obezbeđenje reagovalo i primenilo silu prema studentima i ljudima koji su bili okupljeni, misleći na slučaj kada je Srđan Marković, tada aktivista udruženja „1 od 5 miliona“, odgurnut preko barijere ispred Predsedništva.

Boško Obradović je na Tviteru napisao da su u policijsku stanicu Vračar privedeni potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević, potpredsednik Izvršnog odbora Slaviša Miletić, potpredsednik beogradske organizacije Ivan Grbić, član Izvršnog odbora Dejan Filipović, i još 10 članova Dveri iz Beograda, Požarevca i Velike Plane.

– Političke kukavice hapse po parkovima kad smo se razišli – napisao je Obradović na Tviteru. On je takođe objavio da je otišao ispred policijske stanice, te da su Dveri obezbedile advokata uhapšenima.

– Prijavili smo se i mi za hapšenje – poručio je Obradović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da je policija, po nalogu nadležnih državnih organa, privela 15 osoba koje su učestvovala u nasilju, napale poslanika Marijana Rističevića, druge narodne poslanike i osobe koje su ulazile u Narodnu skupštinu.

– Ovi ljudi će u narednim minutima biti predati nadležnim sudovima za prekršaje koji će izricati kazne u skladu sa zakonom – navedeno je juče u saopštenju ministra policije.

On je okarakterisao kao „čist fašizam fizički nasrtaj Boška Obradovića i dela pristalica Saveza za Srbiju na narodne poslanike i druge ljude koji su pokušavali da uđu u Narodnu skupštinu“.

Prethodnog dana Boško Obradović je na protestu koji je u četvrtak organizovao Građanski otpor ispred Predsedništva, preskočio metalnu barijeru i krenuo ka ulazu u Novi dvor. Obezbeđenje u civilu momentalno se grupisalo na vrhu stepeništa i na tom mestu ga zaustavilo. Stotinak građana i desetine fotoreportera okupilo se iza predsednika Dveri, koji je petnaestak minuta stajao ispred pripadnika snaga bezbednosti, koji su ispred ulaza formirali živi zid. Posle nekog vremena na stepenište je došao i predsednik SSP Dragan Đilas, da bi se Obradović zajedno sa njim ubrzo udaljio na rub Pionirskog parka.

Miloš D. Miljković
(Preuzeto iz lista Danas)

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime