Koraksić: Boško Obradović navodi na Vučićevu vodenicu

List Danas - subota / nedelja, 9 - 10. maj 2020, broj 8258-8259, godina XXIII

0
160

Posle incidenta na stepeništu ispred Narodne skupštine, privedeno je 15 članova Srpskog pokreta Dveri, a taj kao i ranije incidente koje je predvodio lider ove stranke Boško Obradović, komentarišu sagovornici Danasa.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta i članica Građanskog otpora, koji je organizovao protest ispred Predsedništva u četvrtak uveče, upitana da prokomentariše „akcije“ predsednika Dveri, kaže da smatra da su one vrlo pogrešne.

– Umesto da se formira neko jedinstvo opozicije, Boško Obradović očigledno solira u svim svojim aktivnostima. On zapravo razbija ono što bi trebalo da bude cilj, a to je pravljenje jedinstvene opozicije, sa jedinstvenim idejama i jasnim ciljevima kako napraviti aktivan bojkot i na osnovu toga uspeti u tome da se probude građani koji jesu opozicioni birači. To je veliki problem. Mislim da su ova iskakanja pojedinaca, u ovom slučaju Boška Obradovića, nešto što ukazuje na nepostojanje zajedništva u političkom delovanju na opozicionoj sceni. Ne mislim pritom na ideološko odavno da se uradi, ali je možda sada trenutak. Postoji veliki razlog, jer je ovo što radi Obradović potpuno blesavo – naglašava Koraksić.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže da je atmosfera u društvu jako napeta što je, kako ocenjuje, potpuno opravdano s obzirom da se zemlja nalazi na ivici diktature. On upozorava da smo prema izveštaju Fridom hausa prešli tu ivicu, te da Srbija više nije demokratija. Srbija je država u kojoj jedan čovek i njegova partijska kriminalna elita vladaju svim našim životima. Ono što se dešavalo ispred Predsedništva je jedan manji protest u odnosu na to koliko je nezadovoljstvo građana. Inicijativa NDB je pozvala ljude da sa balkona i terasa protestuju protiv diktature, da se ne ćuti, da se iznese stav da ćemo se boriti za demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju. Nadam se da neće dolaziti do incidenata. Mi nikada nismo pozivali na nasilje. Uvek smo zahtevali nenasilan otpor – ističe Lazović. On dodaje da na protestu ispred Predsedništva u četvrtak nije došlo do incidenata, ali podseća da je na istom mestu, ne tako davno, isto to obezbeđenje reagovalo i primenilo silu prema studentima i ljudima koji su bili okupljeni, misleći na slučaj kada je Srđan Marković, tada aktivista udruženja „1 od 5 miliona“, odgurnut preko barijere ispred Predsedništva.

Boško Obradović je na Tviteru napisao da su u policijsku stanicu Vračar privedeni potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević, potpredsednik Izvršnog odbora Slaviša Miletić, potpredsednik beogradske organizacije Ivan Grbić, član Izvršnog odbora Dejan Filipović, i još 10 članova Dveri iz Beograda, Požarevca i Velike Plane.

– Političke kukavice hapse po parkovima kad smo se razišli – napisao je Obradović na Tviteru. On je takođe objavio da je otišao ispred policijske stanice, te da su Dveri obezbedile advokata uhapšenima.

– Prijavili smo se i mi za hapšenje – poručio je Obradović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da je policija, po nalogu nadležnih državnih organa, privela 15 osoba koje su učestvovala u nasilju, napale poslanika Marijana Rističevića, druge narodne poslanike i osobe koje su ulazile u Narodnu skupštinu.

– Ovi ljudi će u narednim minutima biti predati nadležnim sudovima za prekršaje koji će izricati kazne u skladu sa zakonom – navedeno je juče u saopštenju ministra policije.

On je okarakterisao kao „čist fašizam fizički nasrtaj Boška Obradovića i dela pristalica Saveza za Srbiju na narodne poslanike i druge ljude koji su pokušavali da uđu u Narodnu skupštinu“.

Prethodnog dana Boško Obradović je na protestu koji je u četvrtak organizovao Građanski otpor ispred Predsedništva, preskočio metalnu barijeru i krenuo ka ulazu u Novi dvor. Obezbeđenje u civilu momentalno se grupisalo na vrhu stepeništa i na tom mestu ga zaustavilo. Stotinak građana i desetine fotoreportera okupilo se iza predsednika Dveri, koji je petnaestak minuta stajao ispred pripadnika snaga bezbednosti, koji su ispred ulaza formirali živi zid. Posle nekog vremena na stepenište je došao i predsednik SSP Dragan Đilas, da bi se Obradović zajedno sa njim ubrzo udaljio na rub Pionirskog parka.

Miloš D. Miljković
(Preuzeto iz lista Danas)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here