Moja majka umrla u KC Niš od gladi

List Danas SREDA , 22 . april 2020, broj 8241 , godina XXIII

0
47

Vera Milutinović (83), majka Staše Milutinović Salbeck, koja je krajem prošle sedmice upozorila da Klinički centar Niš danima nije organizovao pomoć u ishrani njene majke i drugih nepokretnih korisnika niškog Gerontološkog centra zaraženih korona virusom, zbog čega su oni „gladovali“, umrla je u noći 18. aprila.

Milutinović Salbeck je kazala novinarima da nije očekivala najgore jer je njena majka bila vitalna žena. Ali njoj je bila neophodna kašasta hrana a u KC su nudili samo sendviće, koji joj pritom nisu bili dostupni jer ova ustanova nije organizovala negovateljice za pomoć nepokretnima u hranjenju.

– Zato mama nije jela pet dana i smatram da je umrla od gladi, rekla je ona za Telegraf.rs, dodajući da joj je uteha što su ovih dana drugi pacijenti iz Gerontološkog centra, kako je rečeno, dobili adekvatnu ishranu i vodu, što nisu imali danima. U KC je, inače, u noći između 13. i 14. aprila hospitalizovano 156 zaraženih korisnika Gerontološkog centra.

Staša Milutinović Salbeck, koja živi u Nemačkoj, preko društvenih mreža je upozorila da se nepokretni korisnici Gerontološkog centra „nalaze se u polusvesnom stanju, iscrpljeni od gladi i žeđi, jer ih već pet dana niko u toj ustanovi ne hrani i ne daje im vodu, a oni to ne mogu sami“. Ona je tada kazala da su zdravstveni radnici u zaštitnim odelima samo ulazili u sobu i ostavljali sendvič i jogurt, koji su posle vraćali jer mnogi od hospitalizovanih nisu mogli samostalno da jedu.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović je na Televiziji Pink kazao da je bilo problema ove vrste, ali da oni nisu imali posledice po pacijente, već su rešavani obezbeđivanjem 30-ak negovateljica iz drugih ustanova, pre svega iz Predškolske ustanove „Pčelica“. On je za ovakav problem u KC indirektno optužio 50 negovateljica iz privatnih i državnih gerontoloških centara u Nišu koje su dale otkaz kada je infekcija ušla u socijalne ustanove, zbog čega ih nije bilo lako obezbediti.

Z. M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here