Onlajn anketa: Građani nezainteresovani za gradske lokale, što odgovara vlastima

0
264

Četiri petine građana Niša ne zna koliko poslovnog prostora u javnoj svojini postoji na teritoriji grada Niša, devet desetina nije upoznato sa načinom na koji se taj poslovni prostor koristi, a četiri petine smatra da lokalna uprava o ovakvom poslovnom prostoru ne brine ni zakonito ni odgovorno, rezultati su onlajn ankete koju je realizovalo udruženje Pravo na pravo.

Na pitanje: da li ste upoznati sa osnovnim zakonskim odredbama u javnoj svojini, negativno  odgovara više od dve trećine ispitanika (64,15 odsto), a pozitivno manje od jedne trećine (30,19 odsto). Odgovor na ovo pitanje ne zna 5,66 odsto.

Na pitanje: da li znate koliko poslovnog prostora u javnoj svojini postoji na teritoriji grada Niša, svega 5,66 odsto anketiranih kaže da to zna, a 81,13 odsto njih da ne zna. Na pitanje: da li lokalna uprava brine o javnoj svojini na odgovoran i na zakonu zasnovan način, negativno odgovara 83,02 odsto, njih 15,09 odsto ne zna, a svega 1,89 odsto odgovara pozitivno.

 Više od 90 odsto ispitanih (90,57 odsto) smatra da građani nisu upoznati sa načinom korišćenja poslovnog prostora u javnoj svojini, dok samo 3,77 odsto veruje da su građani sa tim upoznati. Više od 60 odsto (62,26 odsto) ne zna na koji način se daje u zakup poslovni prostor radi sticanja finansijske dobiti, a 28,30 odsto kaže da to zna.

Na pitanje: da li lokalna uprava vodi tačnu evidenciju o javnom poslovnom prostoru, polovina (50,94 odsto) kaže da ne zna, a 47,17 odsto odgovara negativno. Na pitanje: da li su relevantne informacije o davanju u zakup i načinu korišćenja javnog poslovnog prostora dostupne, blagovremene i tačne, svega 3,77 odsto ispitanika smatra da jesu, dok 71,70 odsto veruje da nisu.

 Još više anketiranih (84,91 odsto) smatra da lokalna uprava ne informiše blagovremeno javnost o broju lokala koji su dati u zakup i o broju slobodnih lokala u javnom vlasništvu, a rekordno malo (1,89 odsto) smatra da ona to čini.  Više od 70 odsto ispitanih (73,58 odsto) smatra da lokalna uprava ne informiše javnost o prilivu u budžet po osnovu davanja lokala u javnom vlasništvu, a četvrtina njih (24,53 odsto) ne zna odgovor.

Na pitanje: da li su javnosti dostupne informacije o stanju lokala- njihovom fizičkom stanju, zaduženosti, knjigovodstvenoj vrednosti, 75,47 odsto smatra da nisu, petina (20,75 odsto) ne zna, a svega 3,77 odsto da jesu. Na pitanje: da li Agencija za restituciju dovoljno brzo rešava pitanja povraćaja privatne svojine, više od polovine (58,49 odsto) odgovara negativno, a 39,62 odsto ne zna.

Ilustracija, foto: Olivera Sašek Radulović

Đokica Jovanović, član Projektnog tima udruženja Pravo na pravo, sociolog i univerzitetski profesor, kaže da rezultati ankete o stavovima građana povodom gradskih lokala nisu iznenadili projektni tim, jer su i njegovi članovi građani.

Jovanović kaže da ovakva, onlajn anketa, na nereprezentativnom uzorku, ne može da utvrdi stavove građana, ali može da pokaže neku pravilnost. Pravilnost u ogromnom broju slučajeva je da velika većina anketirnih na sva pitanja daje skoro isti odgovor – „Ne“. Dakle, građani ne znaju kakav je status gradskih lokala i na koji način se gazduje njima.

Na sva pitanja koja su relevantna za javnost odgovaraju da nisu upoznati. To vodi ka zaključku da su, što se tiče ove teme, indolentni i nezainteresovani, što, naravno, dalje se može zaključiti, odgovara vlastima, koje imaju široko polje da rade sve što misle da „treba“. I iz ove ankete se vidi da je koruptivna dimenzija jedna od konsitutivnih dimenzija ovdašnje politike- to važi i za vlast i za opoziciju. I da građani imaju duboko nepoverenje prema političkom podsistemu– kaže on.

Onlajn anketa je sprovedena u decembru, a u njoj su učestvovala 53 građanina, koja su odgovarala na 11 pitanja. Anketa je bila postavljena na sajtu Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), a njoj je moglo da se pristupi sa fejsbuka Infolokala.

Na pitanja je odgovorilo  52,83 odsto muškaraca i 47,17 odsto žena. Među anketiranima, čija je starost od 19 do iznad 66 godina, najveći broj (30, 19 odsto) ima od 35 do 46 godina, a najmanje (3,77 odsto) je starije od 66 godina.

U anketi je učestvovalo najviše stručnjaka (15,09 odsto) i privatnih preduzetnika čije preduzeće ima manje od 20 zaposlenih (15,09 odsto), a nije bilo preduzetnika čije preduzeće ima više od 20 zaposlenih, visokokvalifikovanih radnika, tehničara,  poljoprivrednika i samostalnih zanatlija.  Najviše ispitanika (52, 83 odsto) je sa teritorije Gradske opštine Medijana, a najmanje sa teritorije Gradske opštine Niška Banja i onih izvan Niša (po 1,89 odsto).

Anketa je realizovana u okviru projekta „Lokalni lokali- Grad Niš“, koji je sprovelo udruženje Pravo na pravo, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here