Peru jednokratne skafandere i opet nose

List Danas - ČETVRTAK, 23 . april 2020, broj 8242 , godina XXIII

0
58

Uzbunjivač Dragan Stamenković i dalje upozorava na nedostatak adekvatne zaštitne opreme u važnom delu zdravstva u Nišu

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu ima zaštitna odela koja su namenjena za jednokratnu upotrebu, ali ih pere, suši i koristi danima, upozorio je juše uzbunjivač Dragan Stamenković, koji se već obračao ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, upozoravajući da toj ustanovi nedostaje adekvatna zaštitna oprema, kao i da se pacijenti sa simptomima kovida 19 i oni sa drugim oboljenjima „prevoze istim
vozilima“.

Skafandere za jednokratnu upotrebu naše higijeničarke peru u kadicama, ne znamo tačno čime, oni se suše u našoj ustanovi, a mi ih posle nosimo danima. Dobili smo ih iz donacije, kineske i italijanske, a u uputstvu jasno piše da se mogu koristiti samo jednom. Sada su najavili da ćemo dobiti adekvatniju opremu, ali treba videti da li će to zaista i da se dogodi – rekao je Stamenković za Danas.

Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živadinović nije odgovorio na pitanja Danasa da li je ovakva informacija tačna. On je uskratio i odgovor na pitanje da li Hitna pomoć očekuje isporuku adekvatne zaštitne opreme. Živadinović je i početkom aprila odbio da odgovori na pitanja našeg lista vezana za tadašnje dopise uzbunjivača Stamenkovića ministru zdravlja, u kojima on tvrdi da se kovid pacijenti voze istim vozilima do Urgentnog centra kao i svi drugi pacijenti, te da su zaposleni prinuđeni da koriste papirna odela koja se lako cepaju, kese tregerašice umesto kaljača za cipele i rukavice namenjene za čišćenje u domaćinstvu. Ipak, nakon pisanja našeg lista situacija u Hitnoj pomoći se unekoliko poboljšala.

Noćno otpuštanje pacijenata zbog kvota?

Dragan Stamenković je kazao da Hitna pomoć noću odvozi kućama otpuštene pacijente iz privremenih bolnica u Nišu, nakon što su testovi pokazali da su negativni, kako bi bile ispunjene najave zvaničnika o njihovom sve masovnijem otpuštanju. „Celu noć između 20. i 21. aprila, u mojoj smeni, odvozili smo kućama veliki broj pacijenata iz Sportske hale „Čair“ i Studentskog doma na Medicinskom fakultetu, nakon što je u toku dana direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović kazao da će toga dana iz privremenih bolnica biti otpušteno njih 150. Ti ljudi su spavali, kada smo ih budili nisu znali gde se nalaze, a zbunjeni su bili i portiri i vojska koja ih obezbeđuje. Ali, morali su da ustanu, popakuju stvari i idu kući. Zar je to moralo baš noću i na taj način?
– upitao je uzbunjivač.

– Nakon toga smo iz donacija nabavili četiri vozila, koja prevoze samo kovid pacijente, tako da se oni više ne voze istim vozilima kao ostali pacijenti. Nabavili smo, takođe iz donacija, i zaštitna odela koja se ne cepaju, ali su ona, ispostavilo se, za jednokratnu upotrebu. I dalje nosimo kese na nogama umesto kaljača, pa se klizamo i padamo po Kliničkom centru – rekao je Stamenković.

Z. Miladinović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here