Projekat “Lokalni lokali”: Evidentirati i staviti u funkciju gradski poslovni prostor u Nišu

0
281
Ilustracija, foto: Olivera Sašek Radulović

Udruženje građana Pravo na pravo započelo je niz akcija koje bi između ostalog trebalo da obezbede izradu evidencije lokala u gradskom vlasništvu, kao i da animiraju gradsku vlast da tim prostorom ubuduće „domaćinski“ upravlja. U udruženju kažu da nije poznato da li Grad Niš ima kompletnu evidenciju svog poslovnog prostora, ali da je golim okom vidljivo da su brojni lokali neiskorišćeni, ruinirani i zapušteni.

– Reč je o gradskoj imovini, odnosno imovini svih nas kao građana i poreskih obveznika, koja, prema dostupnim podacima, ima značajnu vrednost. Mi ne znamo šta sve posedujemo, kao ni da li Grad ima kompletnu, urednu i ažuriranu bazu podataka o svom poslovnom prostoru. Ono što nezvanično znamo je da se zbog siromašnog gradskog budžeta, kao i nedovoljne brige lokalnih vlasti, većina lokala, od kojih su mnogi u centru grada, nalazi u lošem stanju, prazna i opterećena dugovima. Ovakvo gradsko bogatstvo predstavlja ruglo, umesto da bude aktivirano, na korist Grada i građana- kaže Vesna Torović, koordinatorka projekta „Lokalni lokali- Grad Niš“, u okviru kojeg Pravo na pravo planira da ovakvu situaciju promeni na bolje.

Torović podseća da je Državna revizorska institucija u kontrolama načina trošenja budžeta Grada Niša za 2010, 2014. i 2018. godinu konstatovala da ne postoji sveobuhvatna evidencija o stanju i promenama poslovnih prostora u vlasništvu Grada. Javnost nije upoznata sa brojem, kvadraturom i tržišnom vrednošću lokala koji su uknjiženi kao gradska imovina, kao ni sa njihovim stanjem, opterećenošću dugovima ili eventualnim ulaskom u postupak restitucije.

Prema povremenom izveštavanju medija, Grad se prema ovom bogatstvu svojih građana ne odnosi sa dužnom pažnjom. U toku 2017. godine, recimo, tri lokala, u dobrom izvornom stanju, prodata su za milion i po evra, a od te prodaje građani nisu imali nikakvu „korist“. Mnogim lokalima koji su izdati u zakup dugovanja se otpisuju na štetu građana, naglašava Torović.

– Gradsku imovinu reguliše krovni Zakon o javnoj svojini, a član 6. ovog zakona kaže: „Svako ko odlučuje o stvarima u javnoj svojini, ko ih koristi ili njima upravlja dužan je da postupa kao dobar domaćin i odgovoran je za to u skladu sa zakonom“. U Nišu, nažalost, po dostupnim podacima, postoji nedomaćinski odnos prema javnoj svojini, a pritom i prilična pasivnost građana prema takvoj situaciji- kaže Olivera Sašek Radulović, predsednica Upravnog podbora organizacije Pravo na pravo.

Prema projektu “Lokalni lokali- Grad Niš”, Pravo na pravo bi trebalo da formira što precizniju bazu podataka o gradskom poslovnom prostoru. Građani će biti informisani o situaciji u ovoj oblasti i aktivno uključeni u rešavanje problema kroz tekstove, klipove, biltene i javne tribine, na kojima bi trebalo da budu značajni akteri. Mišljenja građana i stručnjaka, kao i potencijalna rešenja o stavljanju u funkciju gradskih lokala, biće predstavljeni donosiocima odluka, kako bi se isposlovala njihova reakcija u korist lokalne zajednice.

Projekat će trajati šest meseci. Finansijski ga podržava Fondacija za otvoreno društvo.

Ilustracija, ul. Obilićev venac, foto: Olivera Sašek Radulović

——————————————————————————————————————

Projekat „Lokalni lokali – Grad Niš“ je još jedan u nizu projekata čiji je cilj ostvarenje prava građana na lokalnom nivou

Predsednica UO Pravo na pravo Sašek Radulović naglašava da ova organizacija u radu insistira na ostvarenju prava građana kao ključnih društvenih aktera, potrošača, korisnika komunalnih usluga ili poreskih obveznika u lokalnoj zajednici.

Pravo na pravo to nastoji da realizuje i u ovom projektu, koji je, inače, osmislio Miroslav Jukić, jedan od osnivača udruženja. Jukić je preminuo 3. juna ove godine posle kraće i teške bolesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here