Šabić: Gradska uprava Niša zloupotrebila zakon kako ne bi dostavila podatke o gradskim lokalima

0
2402
Foto: FoNet/ Medija centar

Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da je Gradska uprava Niša prilikom odbijanja da organizaciji Pravo na pravo dostavi podatke o poslovnom prostoru, odnosno lokalima u svojini Grada, zloupotrebila član 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Nedostavljanje ovakvih podataka koji su zatraženi po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a uz pozivanje na ovaj član Zakona, jeste zloupotreba i tog člana i samog Zakona. Ovaj član Zakona se nažalost često zloupotrebljava od strane institucija. Zato bi sve organizacije koje nisu dobile tražene podatke zbog zloupotrebe tog člana trebalo da se žale Povereniku, to je način da do tih podataka dođu– rekao je Šabić za Infolokal.

Poslovni prostor u Obrenovićevoj 124

Niški Sekretarijat za imovinsko- pravne poslove je od jula do sada odgovorio negativno na sedam od devet zahteva PnP u kojima se traže različiti podaci o gradskim lokalima- ukupan broj, adrese, kvadratura, knjigovodstvena vrednost, fizičko stanje, komunalna zaduženost, uzimanje u zakup i vođenje postupka restitucije. Sekretarijat se prilikom odbijanja pozvao na član 13. Zakona, u kojem se navodi da organ vlasti može uskratititi podatke od javnog značaja ako je njihovo traženje „nerazumno, često, kada se ponavlja zahtev za istim ili već dobijenim informacijama ili kada se traži preveliki broj informacija“.

Sekretarijat je sredinom jula odbio prvi zahtev u kojem se traže svi ti podaci o lokalima, a potom  još šest zahteva u kojima je PnP parcijalno i sukcesivno tražio deo podataka, nudeći pritom da ih sam prikupi uvidom u dokumenta koja ih sadrže, što mu Zakon omogućava. Odgovorio je pozitivno na dva zahteva, dostavljajući tako tek manji deo traženih podataka, i to nakon dopisa PnP gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, u kojem se apeluje da ona u okviru svojih nadležnosti doprinese dostavljanju ovakvih informacija od javnog značaja.

Nema ničeg spornog ni u traženju ni u dobijanju ove vrste podataka od javnog značaja, a u uređenim državama oni se nalaze običnim pritiskom na dugme. Ne mislim da je ovakav zahtev preobiman, ali ukoliko nadležni organ misli da jeste- ima zakonsku mogućnost da produži rok za dostavljanje podataka na 40 dana. On to nije učinio, već je odlučio da ne dostavi informacije tako što će zloupotrebiti zakon– rekao je Šabić.

On je dodao da PnP nije ni na koji način pogrešio zbog dostavljanja više zahteva u kojima traži podatke iz određene oblasti, odnosno zbog toga što je najpre dostavio zahtev u kojem traži sve podatke, a potom zahteve u kojima sukcesivno traži deo po deo podataka.

Mogao je da podnese i 100 zahetva, ne menja stvar. Oni su tražili podatke od javnog značaja, a pritom pokazali dobru volju da do njih sami dođu uvidom  u dokumenta. Istovremeno, pokazali su svu besmislenost takvog reagovanja tog sekretarijata– rekao je Šabić.

PnP je sredinom avgusta uputio dve žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja zbog odbijanja Sekretarijata da mu se dostave traženi podaci, a odgovori na žalbe još nisu stigli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here