Za čiju decu-zapeti k’o puške na izborni dan?

0
5351
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Kampanja za redovne izbore je u toku, izbori su raspisani i nekoliko je linija postupanja političkih subjekata-od onih koji su za strogi bojkot bez izuzetka, preko onih koji su za bojkot sem tamo gde može da se pobedi, onih koji se grupišu i regrupišu, pa i osnivaju sa bombastičnim nazivima kampanja ne bi lii iskoristili gužvu u šesnaestercu i snižen cenzus, sve do vladajućih koji čitavu ovu dinamiku posmatraju sa strane i samo katkad bace neku kost.

Jasno i glasno izabralo je, kao i uvek, direktan i beskompromisan put-članovi ovog Pokreta, niti zajednički, niti pojedinačno na drugim listama, neće izaći na izbore 2020. godine. To ne znači da će podržavati politike i strategije aktivnog bojkota mejnstrim aktera, već da će imati svoju strategiju i usredsrediti se na svoj rast i razvoj u iščekivanju sledećih (nadamo se, skorih i vanrednih) izbora.

U međuvremenu, niču pune i nepotpune liste i stranačka i građanska udruživanja. Od Metle 2020 , preko Zavetnika i njihovih prirepaka, sve do Levijatana koji najavljuje nastup, osokoljen širokom podrškom ljubitelja životinja ultradesnog spektra, medijskom pompom i, verujem, nesebičnim donacijama. Njihov uspon koji je rezultanta upravo nesposobnosti i nevoljnosti nadležnih organa da sistemski počnu rešavati i istinski kažnjavati problem zlostavljanja životinja, počeo je ići u korist vlasti- taj neobičan i zloćudan koktel ljubavi prema ugroženim životinjama, odbrani svetinja i otklona prema drugačijem, primio se i pustio krake van delokruga zbog kog je osnovan (a to je i bio dalekosežni cilj).

Za to vreme vladajuća stranka osmišljava i pušta u etar svoj predizborni slogan- Za našu decu. Kao što u slučaju Levijatana može da se povuče indirektna paralela, naime, i Hitler je voleo životinje, tako se paralela nalazi i kada je reč o sloganu vladajuće kamarile jer je i Hitler imao sličan. O čijoj deci se, dakle, govori u ovom sloganu? Za mene nema sumnje, o “našoj” sigurno ne. On je dokaz da smo još uvek plemena  sa naznakama prvih institucija primitivnog tipa, te da primenjujemo princip primogeniture kada je reč o sukcesorima na vlasti (nasleđivanja prestola od strane prvorođenih potomaka) .

Palmin, Dačićev, Vučićev sin, peta generacija Krkobabića (…) namerni su da nastave da vladaju dodeljenim atarima od vrhovnog poglavice. Za njihovu decu, Srbija je obećana zemlja. Sve su prošli bez ijedne ogrebotine-skaredne privatizacije, prvobitnu akumulaciju kapitala, ekstra profite, izvlačenje našeg novca u poreske rajeve.
Za tu njihovu decu ne sme se dozvoliti diskontinuitet – novi sistem koji bi čak i pomislio da se pozabavi tokovima, poreklom novca i ostalim privrednim kriminalom srpskog Divljeg zapada.

Iako nemam decu, zainteresovana sam za sudbinu onih koji nisu u ekskluzivnom taboru zvanom “naša” deca, a za bilo kakvu nadu za njih pod suncem ovog neba preduslov je nestanak sa scene subjekata čija je politika bila sve, samo ne na dobrobit dece (izuzev sopstvene).

Iako volim životinje, zainteresovana sam za izgradnju države u kome Levijatani i druge morske nemani postoje samo u arhivi sudskih odluka kao zabranjeni subjekti na ponos neke buduće sudske prakse.

Marija Simić Lazarević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here